”Nopea” ncmpcpp-päivitys

Huhhuh. Tein aikaisemmin illalla sen virheen, että ennen kolmansien tehtävien tekemistä päätin nopeasti vilkaista, saisinko jotenkin ratkaistua aikaisemmin mainitsemani VirtualBoxin äänenlaatuongelman. Yllätyksekseni koko homma hoituikin yllättävän nopeasti ja kivuttomasti, ja sisälsi vain audio controllerin vaihtamisen virtuaalikoneen audioasetuksista. Tästä videosta sain sen käsityksen, että aikaisempi asetukseni olisi soveltunut lähinnä vanhoille Windows-käyttöjärjestelmille. Toinen vaihtoehto oli nimeltään Intel HD Audio, ja koska koneessani on Intelin emolevy, ei ole yllättävää, että se oli tässä tapauksessa toimivampi vaihtoehto.

Asetuksen muutettuani laitoin virtuaalikoneeni innoissani päälle testatakseni oliko äänenlaatuongelma korjaantunut. Ncmpcpp ei kuitenkaan löytänyt musiikkikirjastoani ollenkaan, vaikka viimeisellä käyttökerralla kaikki toimi oikein hyvin. Aloin siis selvittämään, mistä tämä voisi johtua. Kovasta yrityksestä huolimatta en päässyt lähellekään ratkaisua tai edes yksiselitteistä teoriaa tilanteesta. Lopulta kyllästyin ja päätin poistaa sekä mpd:n että ncmpcpp:n ja asentaa ne kokonaan uudestaan. Poistin myös kaikki niihin liittyvät hakemistot ja seurasin asentaessani uusia ohjeita.

Ongelmat eivät kuitenkaan siihen loppuneet. Vaikka ncmpcpp käynnistyikin kerran normaalisti, ja pääsin ilokseni havaitsemaan, että ääni ei todella enää pätkinyt, sitä iloa ei kestänyt kauaa. Yleisesti ottaen tuntuu siltä, että ncmpcpp käynnistyy ongelmitta tasan ensimmäisen kerran asennuksen jälkeen, ja uusilla yrityksillä tulee jos jonkinlaisia ongelmia. Usein käy niin, ettei musiikkikirjasto ei lataudu ollenkaan, mutta välillä kun saan sen näkyviin ja alan soittaa kappaleita, muutaman kappaleen jälkeen ncmpcpp:n yhteys mpd:hen katkeaa ja ohjelma vaikuttaa kaatuvan.

Ainoa asia joka vaikuttaa ainakin satunnaisesti auttavan kappaleiden löytymisongelmaan on täällä mainittu tapa tappaa koko mpd-palvelu ja käynnistää se manuaalisesti uudestaan seuraavalla tavalla:

$ sudo service mpd stop

$ mpd

Tämän jälkeen komento

$ ncmpcpp

avaa soittimen niin, että musiikkihakemiston sisältö ja luomani soittolista näkyvät.

Luulisin, että mpd service saattaa lähteä jossain vaiheessa pyörimään jollain tavalla väärin ja uudelleen käynnistäminen nollaa tilanteen. Tämäkään ei kuitenkaan toimi aina. En tiedä, kuinka tästä ongelmasta pääsisi eroon ja aiheutuvatko saamani time out errorit myös tästä, vai onko taustalla joku isompi asia, josta en tiedä mitään.

Mutta niin. Audio ei rahise enää, mutta sain tilalle noin viisitoista muuta ongelmaa, joiden ratkaiseminen on huomattavasti hankalampaa :D Sen lisäksi en ole edes aloittanutkaan oikeiden tehtävien tekemistä. Ja kello on 04.09. Miksi olen tällainen.

Ja nyt vaikuttaa myös siltä, etten saa enää mpd-prosesseja edes tapettua.

Yritin seuraavaksi myös tarkastella tilannetta htop:in avulla.

Kuvan alalaidassa näkyy vaikka kuinka monta mpd-nimistä prosessia, mutta en saa hankkiuduttua niistä eroon edes htop:illa. Kiinnostavaa on myös, että vaikka pidof mpd -komento tulostaa koko ajan 1473, htopin listalta ei löydy sillä prosessi-id:llä mitään. Ehkä on aika jättää tämä mysteeri tältä päivältä tähän ja paneutua asiaan uudestaan joskus myöhemmin. Jos joku hullu mpd/ncmpcpp -guru tätä sattuisi lukemaan, niin apua otetaan mielellään vastaan.

… Kovasta yrityksestä huolimatta en kuitenkaan kyennyt lopettamaan hyvän sään aikana, vaan käynnistin virtuaalikoneen uudelleen ja hain htopilla uudestaan prosesseja mpd-hakusanalla. Ja nyt command-kohdassa pelkän mpd-sanan sijasta on /usr/bin/mpd –no-daemon. Ja näitä prosesseja löytyy noin seitsemän kappaletta. En tiedä, onko tämä normaalia, mutta muistan käyttäneeni –no-daemon -komentoa yrittäessäni kaikkia mahdollisia ehdoitettuja ratkaisuja ongelmiini. Voi olla, että olen sössinyt jotain ja minun olisi parasta koittaa asennusta kokonaan uudestaan. Tällä kertaa ncmpcpp lähti käyntiin ihan reippaasti, mutta hyytyi taas soittolistan toiseen kappaleeseen saatesanoilla ncmpcpp: Timeout while connecting. Eli jotain mätää tässä nyt selkeästi on.

Poistettuani sekä mpd:n että ncmpcpp:n komennolla

$ sudo apt-get remove mpd ncmpcpp

olisin olettanut, että pidof mpd ei olisi enää palauttanut mitään, mutta näin ei ollut. Sen lisäksi aikaisemmat /usr/bin/mpd-prosessit elivät ja voivat hyvin edelleen. Poistin siis sekä .mpd että .ncmpcpp -kansiot että mpd:n startupista ja käynnistin koneen uudelleen. Tämän operaation jälkeen htop ei enää löytänyt mpd-nimisiä prosesseja.

Seuraavaksi asensin ohjelmat uudelleen komennolla

$ sudo apt-get install mpd ncmpcpp

ja kopioin talteen ottamani config-kansiot takaisin omille paikoilleen. Tämän jälkeen ncmpcpp lähti taas normaalisti käyntiin ja nyt nähtäväksi jää, kuinka kauan tätä iloa kestää. Ja sieltähän se ensimmäinen timeout error tulikin heti ensimmäisen kappaleenvaihdon aikana. Kuitenkin kun vaihdoin seuraavaan kappaleeseen, ohjelma toipui ja aloitti kappaleen toistamisen. Onkohan mahdollista, että kappaleissani tai soittolistassani on jotain vikaa? Pitäisi varmaankin yrittää luoda uusi soittolista ja katsoa, jatkuvatko ongelmat senkin jälkeen.

Jos nämä ongelmat olisivat jotenkin systemaattisempia, niitä olisi helpompi ratkoa :D Nyt sain soitettua useamman kappaleen peräkkäin, vaikka soitin vaikuttaakin päättävän täysin mielivaltaisesti, alkaako se toistaa seuraavaa kappaletta automaattisesti vai ei. Välillä voin manuaalisesti laittaa seuraavan kappaleen soimaan, välillä sen yrittäminen taas tuottaa timeout errorin. Myös saman kappaleen sisällä eri kohtiin skippaaminen tuottaa saman lopputuloksen. Ja jos käynnistän ncmpcpp:n uudelleen se toimii äärimmäisen hitaasti ja heittää uudestaan Timeout while connecting -errorin.

Nyt kyllä pakotan itseni lopettamaan. Voisin yrittää rauhoittua syömällä vähän iltapalaa ja sen jälkeen menen kyllä vihdoinkin nukkumaan. Huomisen piti olla mukava ja rauhallinen päivä, mutta nyt siitä tuleekin työntäyteinen. Viime sunnuntaina kirosin sitä, että jätin tehtävät sunnuntaihin ja lupasin itselleni, että seuraavat tehtävät tekisin rauhassa lauantaina. Vaan kuinkas sitten kävikään…

Tietoa kirjoittajasta

Noora Huttunen

Opiskelen ohjelmistotuotantoa Haaga-Helian tietojenkäsittelylinjalla.